115

– Det er utallige grunner til at folk flytter på seg, sier eiendomsmegleren i vårt intervju

Eiendomsmegler Runa Røhmer Moen i ABBL forteller hva som er viktig å tenke på for boligkjøpere og boligselgere, samt hva som trengs for å lykkes i jobben som eiendomsmegler.

for ABBL

Stian Nyblin-Austgulen

ABBL

13. juni 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220613121651841.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220613122011258.jpg?maxwidth=900
0

Runa Røhmer Moen har jobbet som eiendomsmegler i over 20 år, og er opptatt av det samme som deg – kvalitet gjennom hele salgsprosessen og best mulig pris for din bolig. De siste årene har hun jobbet som eiendomsmegler i Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL).

Vi stilte henne noen spørsmål.

Hva liker du best med jobben som eiendomsmegler?


352
TrueFalsec-203

Det er en morsom jobb hvor man kommer i kontakt med utrolig mange hyggelig mennesker. Det er alltid spennende å bli kjent med nye mennesker, følge dem på deres nye eventyr og ta del i deres liv både på godt og vondt. Hovedmålet mitt er hele tiden er å være en stabil og trygg havn og å hjelpe folk med å komme i hus.

331
false
TrueFalsec-203
0

Folk er i ulike situasjoner: Det kan være kunder som står midt i et samlivsbrudd, noen er i dyp sorg på grunn av at noen har falt fra, eller andre er i lykkelige omstendigheter og venter barn og trenger større plass. Noen flytter av andre grunner, det kan være ugreie naboer, langt til ny jobb, for lite utearealer for den nye bikkja og så videre – listen over årsakene til at folk velger å flytte på seg er lang, jeg har sluttet å la meg overraske. 

Som eiendomsmegler får jeg innsikt i andres liv, og blir veldig godt kjent med kundene mine. Det er veldig viktig for meg å få god kontakt med både selgerne og kjøperne mine. Det gjør at jeg kan sette meg inn i deres situasjon og dermed gi dem den beste rådgivningen underveis i en salgs- og kjøpsprosess. Jeg tror kanskje vi kvinnelige eiendomsmeglere har et fortrinn her, da vi ser og opplever situasjoner på en annen måte enn menn og er ikke redd for å spørre. Når du spør og viser interesse kan utrolig mange brikker falle på plass i forskjellige situasjoner.

I hvilke områder er du aktiv?

Jeg selger fortrinnsvis i Bærum og Asker, men også noe i Oslo.

Jeg har jobbet som eiendomsmegler hele livet egentlig, både i Oslo, Bærum og i Asker. De siste fire årene har jeg vært ansatt hos ABBL, og trives veldig godt der.

Hva slags boliger pleier du å selge?

Hos ABBL Eiendomsmegling er vi spesialister på salg av borettslagsleiligheter og sameier – det blir mye salg av leiligheter og rekkehus. Vi kjenner økonomien og oppussingsplanen til borettslagene og sameiene og har lett tilgang til viktig informasjon i en salgsprosess. Dette ivaretar både selgernes og kjøpernes interesser på en trygg og god måte og minsker konfliktnivået i ettertid.

Er det noe som er annerledes med å selge boliger tilknyttet borettslag enn andre boliger?

Nei, det er ikke så mye som er annerledes.

I borettslag er det likevel slik at de fleste kjøper for å bo der selv. Flippere og spekulanter er ikke så vanlig. De som kjøper er opptatt av å ha det hyggelig rundt seg, de skal jo bo der selv – det er ofte mer sosialt, folk tar vare på områdene rundt seg og det blir mer levende i hagene, med grillplasser, lekeplasser og så videre.

Har du noen triks for å få solgt boligen?

Jeg har i tillegg til eiendomsmeglerutdannelsen min studert markedskommunikasjon i tre år ved Norges Markedshøyskole. Dette har jeg hatt veldig god bruk for gjennom hele min karriere. Jeg tenker alltid markedsstrategi. Det aller viktigste er å danne seg et bilde av målgruppen etter at man har vært på befaring. Hvem er det som ønsker å kjøpe denne boligen her, og hva er viktig for disse kjøperne i en kjøpsprosess? 

Når du har kartlagt dette er det viktig å klargjøre boligen best mulig for foto og visninger. Her spiller målgruppen inn, er det for eksempel småbarnsfamilier som er målgruppen, må kanskje kontoret gjøres om til et hyggelig barnerom. Er fargevalget på veggene utdaterte, kan kanskje et enkelt malingsstrøk være et smart trekk og så videre. Når alle disse brikkene er på plass kan man lage en god og gjennomtenk annonse på Finn, som tiltrekker den målgruppen man er ute etter. Her er altså ingenting tilfeldig.

Hva gjør du for å oppnå en god pris?

Jeg er alltid til stede på egne visninger – det er jo her jeg møter de nye kundene mine! Man må ha hyggelige visninger, godt humør og det er viktig å være godt forberedt. 

Under visningen er det viktig å avdekke hva kjøperne er opptatt av og hva som er viktig for dem. Skjønner man at dette er en liten familie som snart kan bli større, er det viktig å fokusere på for eksempel store soverom med mulighet for omgjøring til kanskje to rom, ekstra stor stue med flere soner og så videre. Gjør folk oppmerksom på det de ser, gni det litt inn med for eksempel en liten kommentar om den fine vinkelstuen eller det ekstra romslige soverommet med to vinduer, det finner man ikke overalt. 

Når man har laget en god markedsstrategi og gjennomført gode visninger, er det ofte dette som skal til for at en kjøper kan strekke seg litt ekstra i en budrunde. Når du har hjulpet kjøperen til å belyse at denne boligen er absolutt verdt prisen og kanskje mere til, er mye gjort.

Hva gjør du for å hele tiden være positiv og fremoverlent?

Som megler er det alltid viktig å holde motet oppe, for hvis megleren mister motet, er nesten alt håp ute. Jeg har jobbet så lenge som megler, og vet derfor at markedet kan gå opp og ned. Mange unge i dag har heldigvis ikke opplevd dette, men det kan jo fort forandre seg. Da er det viktig å ha en megler som kan rådgi deg riktig ut ifra lang erfaring og kunnskap om hvordan et boligmarked fungerer.

Derfor er det ekstra viktig at jeg som megler inngir tillitt. Tillitt gjør at kundene hører på rådene dine og tar de smarte valgene du ønsker at de skal gjøre. For til syvende og sist er det selger som tar de endelige avgjørelsene. God kommunikasjon under hele salgsprosessen er nøkkelordet her, både på solskinnsdager og dager som er litt mer ruskete.

Har du et godt råd til dem som skal selge bolig?

Vær litt kritisk når du skal velge megler. Velg en megler som du føler deg trygg på og som kan faget sitt. 

Har du et godt råd til dem som skal kjøpe bolig?

Jeg anbefaler å gå på flest mulig visninger, finn ut hvor du virkelig vil bo og bli en visningsekspert! Orientere deg godt i de ulike områdene, bruk oss meglere på visningene og spør oss – ikke vær redd for det – ingen spørsmål er dumme.

Hva gjør en eiendomsmegler god?

Jeg tror et evig godt humør og at man elsker jobben sin er en stor fordel i dette yrket. Her gjelder det å bjuda på. Eiendomsmegleryrket er jo en 24-timers jobb, så du kan aldri koble helt av. Du svarer alltid på telefonen, enten det er sommerferie eller sent på kvelden. Likevel er det viktig at man som megler tar kontroll over egen hverdag. Jeg pleier å si det slik: Du kan si nesten hva du vil til en kjøper eller selger, det er bare måten man sier det på som er avgjørende. 

Hvorfor er forkjøpsretten så viktig?

ABBL er jo til for medlemmene våre, og den største medlemsfordelen er jo å kunne benytte seg av forkjøpsretten sin. I dagens boligmarked er dette en utrolig smart måte å skaffe seg bolig på.

Les også: Gi barnebarnet en enklere vei inn på boligmarkedet i gave.

Hvor lang tid pleier det å ta å selge en bolig?

Normalt er mye gjort på to til tre uker. Men med nye utvidede takstrapporter, er det viktig for selger å dra megler inn i salgsprosessen så tidlig som mulig. Trenger man flere visningsrunder, kan det jo også ta litt ekstra tid. Det er viktig at man som megler i en salgsprosess gjør selger oppmerksom på dette. Her er kommunikasjonen igjen et viktig poeng.

Hvorfor ville du bli eiendomsmegler?

Jeg har alltid interessert meg for boliger, både interiør, arkitektur og boliger generelt. Men det som har vært mest spennende for meg er menneskene som bor inni disse boligene. De har jeg alltid vært mest interessert i. Hvem er det jeg blir kjent med i dag? Hvem er det som bor her? For slik er jo arbeidshverdagen din som eiendomsmegler. Du blir kjent med nye hus og leiligheter og ikke minst menneskene som bor inni dem hver eneste dag. Ganske unikt, spør du meg!

I tillegg er jo hverdagen veldig variabel. Befaringer hjemme hos folk, fotoklargjøringer, skrivearbeid på kontoret, aktive budrunder, kontraktsmøter og så videre. Ingen dager er like.

Eiendomsmeglerbransjen har jo i enkelte sammenhenger blitt hengt ut negativt i pressen – har du noen kommentar til det?

Meglere har, i mine øyne, ofte hatt et litt ufortjent rykte. Men i alle bransjer vil det likevel alltid være noen som ikke klarer å holde sin sti ren. I min jobb er det ekstra viktig å ikke blande private interesser med arbeidet som eiendomsmegler. Dette er jo selve grunnsteinen i dette yrket. Du skal være en nøytral mellommann. Med en gang du tar hensyn til personlige interesser, faller hele grunnlaget ditt som eiendomsmegler bort. Da har du ingenting i denne bransjen å gjøre.

Hva gjør ABBL så trygt?

ABBL er en stødig og etablert aktør på boligmarkedet. Vi har vært her i mange tiår og er en merkevare som veldig mange i Asker og Bærum kjenner godt til. Mange smarte foreldre og besteforeldre har gitt bort medlemskap i dåpsgaver og lignende, og det er det mange unge som har vært glad for opp gjennom årene. Vi ser en jevn strøm av nye, unge medlemmer, og de setter vi stor pris på. ABBL har vist seg å være en trygg havn for boligkunder i alle aldre i Asker og Bærum. 

I tillegg har ABBL noe som er ganske unikt. Her har vi veldig mange smarte mennesker samlet på ett sted – både, ingeniører, jurister, økonomer, eiendomsmeglere, prosjektutviklere og så videre jobber under samme tak. Dette gjør informasjonsflyten spesielt god, og veien er kort hvis man har spørsmål innen andres fagfelt. Dette har jeg hatt god bruk for i jobben min som eiendomsmegler hos ABBL.


9145
TrueFalsec-203
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211004084507577.png #FFFFFF
Les også