115

Vil du hjelpe småfuglene i vinter?

Vinteren er en tøff tid for mange småfugler. Korte dager og lange energikrevende netter, tøffe værforhold og matmangel er noe av det småfuglene utsettes for om vinteren. Dette legger et enormt fysisk press på de minste fuglene. De må stadig tilpasse seg endringer i været og prøver hele tiden å unngå sultedøden.

Av ABBL

Helene Mack Ege

ABBL

8. desember 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211208092616987.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211208092616987.jpeg?maxwidth=900
100
0

Kulde, sterk vind og snødekte greiner gjør livet vanskelig for fuglene, og det kan bety liv eller død for dem at de får i seg nok mat. I løpet av få timer med dagslys må fuglene finne nok mat til å klare seg gjennom dagen og samtidig bygge opp et fettlager stort nok til brensel for natten.

Hva liker fuglene?

Grovt brød - smuldre gjerne i en kjøkkenmaskin og porsjoner ut. Ikke legg hele brødskalker på bakken, det tiltrekker seg andre dyr og setter fuglene i fare. 

Solsikkefrø - er favoritten til mange fuglearter. De svarte solsikkefrøene er særlig næringsrike, men de stripete er også god fuglemat. Ikke alle pippiper klarer å åpne skallet selv, derfor kan du gjerne servere solsikkekjerner, altså ferdig rensede frø. 

Meiseboller - kan kjøpes ferdig, men du kan også lage disse selv. Fyll en skål med en blanding av solsikkefrø, rosiner, nøtter, tørket frukt, brødsmuler osv., og hell smeltet talg, matfett eller usaltet margarin over blandingen. Legg i en tråd til oppheng og heng opp et sted der fuglene får spise uforstyrret og trygt. 

Havregryn - den lettkokte typen egner seg godt som fuglemat. 

Nøtter - usaltede peanøtter kan legges i fôringsautomater. Det er flere dyr som liker nøtter så heng disse i en sikker boks om du ikke vil at ekornene skal ta dem. 

Frukt - epler, pærer og bananer kan brukes som fuglemat, men ikke legg ut frukt som holder på å råtne.

Rognebær – kan du sanke om høsten og legge i fryseren, så kan du legge dem ut på fuglebrettet gjennom sesongen. 
2037
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211004084507577.png #FFFFFF
Les også